Na ostatnim weselu podano kulkę mięsa z tym dodatkiem. Zdobyłem przepis
Wszyscy zajadali się tymi kotletami wołowymi, a niektórzy prosili jeszcze o dokładkę. Kotlety wołowe były podane z serowo-ziemniaczanym puree i kalafiorem.
Jak zrobić dobre kotlety wołowe?
Kotlety mielone z wołowiny różnią się w smaku od tych wieprzowych. Sekretem kucharza, który przyrządzał je na wesele, okazało się przesmażenie cebulki i czosnku na sporej ilości masła. A poza tym, to po prostu kotlety mielone, które robi się tak, jak kotlety z innych mięs. To jednak nie wszystko, bo kucharz zdradził mi też przepis na obłędne puree z serem, które doskonale komponowało się z mięsem. Do dania pasuje również kalafior (gotowany i polany masłem z tartą bułką, smażony lub pieczony). Kotlety warto dodatkowo polać sosem, na przykład ciemnym sosem pieczeniowym, ale nie jest to konieczne.
Przepis: Kotlet wołowy z serowym puree
Oryginalne i sycące danie obiadowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1001 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
- 8 łyżek bułki tartej
na puree:
- 6 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 100 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie kotletówCebulkę i czosnek pokrój drobno i przesmaż na maśle. Dodaj do mięsa razem z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej i przyprawami. Dobrze wszystko wymieszaj. Z mięsa formuj lekko spłaszczone kulki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na mocno brązowy kolor z obu stron.
- Robienie pureeZiemniaki ugotuj do miękkości. Rozgnieć z masłem, częścią sera, dopraw solą i pieprzem.
- Serwowanie daniaGorące puree na talerzu posyp resztą sera i podawaj z kotletem.
Robiąc kotlety z wołowiny, możesz doprawić mięso na swój sposób. W przepisie, który dostałem, ważnym dodatkiem jest nieco zapomniany i niedoceniany pieprz ziołowy, ale możesz do mięsa również dodać oregano, tymianek, rozmaryn, ostrą paprykę. Jeśli lubisz, możesz dodać więcej czosnku. Do samej masy mięsnej można dodać także posiekana natkę pietruszki albo posiekany koperek – zielenina sprawi, że kotlety wołowe nabiorą przyjemnej świeżości, a dodatki doskonale podkręcą smak. W wersji nieco bardziej orientalnej, do smażonej cebulki i czosnku dodaj także odrobinę startego, świeżego imbiru.
Kotlety mielone z wołowiny można mrozić. To oznacza, że warto usmażyć więcej kotlecików i za jednym razem mieć obiad na kolejny raz. Kotlety wołowe można podawać do tradycyjnych obiadów z ziemniakami i surówkami, zimne można kroić w plasterki i kłaść na kanapki. Można je też zajadać z sosami jogurtowymi czy majonezowymi.